A Narrow Town Garden

Looking down the garden through the arches
Across the sandstone circle towards the shed
The slatted boundary by the circle
Looking across the raised bed through the arches
Across the paved circle towards the olive tree
Looking back up the garden towards the slat screen
Across the garden towards the arches
Close-up of blue clematis on grey slat screen
Before looking towards shed
Before looking towards house
Looking down the garden through the arches
Across the sandstone circle towards the shed
The slatted boundary by the circle
Looking across the raised bed through the arches
Across the paved circle towards the olive tree
Looking back up the garden towards the slat screen
Across the garden towards the arches
Close-up of blue clematis on grey slat screen
Before looking towards shed
Before looking towards house

This Victorian terrace back garden was typical of many – a long narrow space with some concrete slabs to the washing line and a bit of lawn! The client had already installed a new hobby room at the far end and wanted an inviting space to sit in and relax. Some privacy and lots of planting (especially with white and blue flowers) were high on the wish list.

The long narrow space was split in to three sections. Nearest to the house is the utility area with space for the bins and washing line. When the washing line isn’t in use the area doubles as additional seating. (Those bins will eventually be hidden in a store to match the slat screen in the next section).

The view across the utility area from the house is of a deep border bisected with a slatted screen and with a path to one side. The path passes under a row of simple timber arches, soon to be smothered in climbing plants.

At the end of the garden, outside the hobby room, is the main seating area. A slight slope was utilised to make a brick raised bed that encircles the seating and brings the plants out in to the centre of the garden.

The boundaries were given a slat treatment and all timbers were painted dark grey to enhance the planting and unify the space.

Garden area: 52m2
Location: Norwich, Norfolk, NR4
Construction: IFC Landscapes Ltd.
Olea europaea in pot: Client’s own.
Pictures taken 2 months after completion.


 


Next project