A Country House Garden

Across courtyard dining area
Across courtyard to gravel garden
Across courtyard to sundial
Looking across the courtyard from the millstone
Looking under the arches to the sundial
Looking under the arches past the millstone
The summerhouse and topiary lollipops
Across the summerhouse to the woodland walk
Gravel path under arches in shade garden
Looking back towards the house from the shade garden
Looking back towards the house through the gravel garden
Looking towards the courtyard through the arches
Towards the house - before
Diagonally towards the house - before
Diagonally back across the courtyard - before
Diagonally out across the courtyard - before
Looking out from the house - before
Across courtyard dining area
Across courtyard to gravel garden
Across courtyard to sundial
Looking across the courtyard from the millstone
Looking under the arches to the sundial
Looking under the arches past the millstone
The summerhouse and topiary lollipops
Across the summerhouse to the woodland walk
Gravel path under arches in shade garden
Looking back towards the house from the shade garden
Looking back towards the house through the gravel garden
Looking towards the courtyard through the arches
Towards the house - before
Diagonally towards the house - before
Diagonally back across the courtyard - before
Diagonally out across the courtyard - before
Looking out from the house - before

This beautiful brick and flint house sits in a conservation area in North Norfolk. Apart from a small section of paving and an old box parterre there was little of interest in the garden.

The client wanted to create a terrace area that was large enough to entertain guests, with views from the house over a typical country garden full of lush planting. An existing summerhouse and a few arches, benches and pots were available to re-use, along with an old millstone.

The existing terrace was re-laid, and a slight slope was utilised to create a new sunken terrace in the shelter of the house. The box plants from the old parterre were re-used to edge the terrace and give a sense of maturity. A row of arches subtly encloses the area without compromising the views out to the rest of the garden. In summer these will be covered with roses and other scented climbers. A gravel garden just beyond the terrace includes herbs for the kitchen and leads to the summerhouse.

The summerhouse was repainted and positioned to give views across the lawn to a rose border containing box balls and colourful perennial plants. Four existing metal obelisks and a large metal arch were used here to give height. A bench under the arch looks back towards the summerhouse with its formal garden of box hedges and lollipop topiary. A small copse of silver birch trees behind the summerhouse helps to screen a poorly positioned telegraph pole.

Gravel paths wind around the garden and under another set of arches, allowing all-weather access and connecting together the various seating areas. Shrubs and perennials fill the borders giving colour and interest over an extended period.

Garden area: 810m2
Location: Bessingham, Norfolk, NR11
Construction: IFC Landscapes Ltd.
Pictures taken 6 months after completion (planting on-going).


 


Previous projectNext project